Myofasciale release technieken

Myofasciale release technieken

Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op en we kijken graag hoe we u kunnen helpen.

Heeft u last van stramheid en beweegt u steeds moeilijker? Dan is fysiotherapie door middel van myofasciale release technieken een goede behandeling voor u. Tijdens de behandeling met myofasciale release technieken ontspannen wij de fascies (een bijzonder bindweefsel) in uw lichaam met milde, vriendelijke massagetechnieken.

Myofasciale release technieken: massage van de fascies

In uw lichaam zitten veel spieren die met elkaar verbonden zijn door een bijzonder bindweefsel. Dit bijzondere bindweefsel (Latijn: Fascie) zit door het hele lichaam en geeft ondersteuning, bescherming en structuur aan het lichaam. Klachten aan de fascies kunt u het beste vergelijken met een spons. Wanneer de spons nat is, is deze flexibel en beweeglijk. Zodra de spons uitdroogt, wordt deze hard en stug. Voor bindweefsel geldt hetzelfde: bindweefsel dat ‘uitdroogt’ wordt strammer, waardoor de beweeglijkheid afneemt en pijnklachten veroorzaakt. Tijdens de behandeling met myofasciale release technieken ontspannen wij de fascies in het lichaam met milde, vriendelijke massagetechnieken. De behandeling lijkt een beetje op de behandeling van triggerpoints. Bij deze behandeling masseren wij echter niet de spieren, maar de fascies. Het oprekken van dit speciale bindweefsel brengt de juiste structuur weer terug, zodat deze daarna weer alle ruimte heeft om te bewegen.

Myofasciale release technieken: klachten aan de fascies

Klachten aan de fascies kunnen ontstaan door verschillende oorzaken: door bijvoorbeeld een slechte houding of te weinig beweging (bijvoorbeeld dagelijks vele uren achter uw computer zitten). Lichamelijk letsel door een ongeluk of door overbelasting tijdens werk of sport kunnen ook oorzaken zijn. Ook kunnen klachten ontstaan door stress, medicijngebruik of zelfs door te weinig drinken. De klachten kunnen door het hele lichaam voorkomen, maar komen het meest voor in amen, nek en rug.

Dehydratie van fascies

Fascies bestaan voor 70% uit vloeistof. Klachten aan de fascies komen doordat er een vochttekort is ontstaan. We spreken van dehydratie wanneer het bindweefsel niet voldoende vloeistoffen bevat om een goed transport van voedingsstoffen naar de cellen te bewerkstelligen. Zonder goed transport van de voedingstoffen in het bindweefsel, worden spieren, gewrichten, zenuwen, maar ook organen en iedere cel in het lichaam beïnvloed.

Wanneer er sprake is van ‘uitdroging’ van de fascies, zult u merken dat de spieren die door dit bindweefsel zijn omringd kort en strak aanvoelen. De druk op de fascies kan verklevingen veroorzaken in het bindweefsel. Dit zorgt voor een beperking van de beweging en veroorzaakt pijn (soms met uitstralingen) en gevoelloosheid. Een goed functionerend bindweefselstelsel is van levensbelang. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk te zorgen dat de fascies weer goed gehydrateerd zijn en de juiste bescherming bieden aan uw lichaam. Dit doen we bij PhysioCare Nederland aan de hand van onze myofasciale release technieken.

De myofasciale release technieken worden door al onze fysiotherapeuten toegepast in onze praktijken. Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak in één van de praktijken van PhysioCare Nederland in RotterdamCapelle aan den IJssel of Den Haag of bel naar 010 458 57 02.