Voorste kruisbandplastiek

Voorste kruisbandplastiek

Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op en we kijken graag hoe we u kunnen helpen.

Als u last heeft van kruisbandletsel is dat erg vervelend en kan dat zorgen voor flinke instabiliteit. Kruisbandletsel kan ontstaan door verdraaiing van de knie. Door deze verdraaiing kan de voorste kruisband oprekken of scheuren. Het scheuren van de voorste kruisband vindt meestal plaats tijdens sporten of tijdens een ongeluk. Het kan dan zijn dat u een nieuwe kruisband moet krijgen, een voorste kruisbandplastiek.

Scheuren van de kruisband

De voorste- en achterste kruisbanden zorgen voor de stabiliteit in de voor- achterwaartse en draairichting van de knie. De voorste kruisband scheurt veel vaker dan de achterste kruisband. Bij het scheuren van de voorste kruisband scheuren ook bloedvaatjes, waardoor de knie meestal snel vol met bloed zit. Dit zorgt voor een zwelling. De knie wordt dan dikker en minder beweeglijk. Het vocht in de knie kan ook voor pijnklachten zorgen. Wanneer deze zwelling na een tijdje is afgenomen blijft het gewricht instabiel, waardoor u bij een onverwachte beweging door uw knie kunt zakken. U heeft meestal ook letsel aan de meniscus of kniebanden bij een verdraaiing van de knie.

Gescheurde kruisband en voorste kruisbandplastiek

Voordat u weet wat u kunt doen, moet eerst de diagnose van een gescheurde kruisband worden gesteld. Dit gebeurt door lichamelijk onderzoek in combinatie met een MRI scan of een kijkoperatie en een analyse van de aard van de klachten. Vaak is het al voldoende om de spieren rondom het kniegewricht te trainen. Fysiotherapie kan u hierbij helpen. Maar wanneer deze training onvoldoende resultaat geeft, kan een kruisbandoperatie nodig zijn. Daarbij wordt een nieuwe kruisband geplaatst, een voorste kruisbandplastiek. Daarna is het belangrijk om te revalideren samen met een fysiotherapeut.

Revalidatie na voorste kruisbandplastiek

Wanneer de voorste kruisband in de knie wordt hersteld, spreken we van een voorste kruisbandplastiek. Dit is een ingrijpende operatie. Ook de herstelperiode is lang en intensief. Een op uw mogelijkheden en doelen afgestemd revalidatieprogramma is onmisbaar voor een goed herstel. Deze revalidatie begeleiding is ook nodig om letsel met de nieuwe kruisband te voorkomen. Neem contact met ons op voor meer informatie over uw revalidatie na een voorste kruisbandplastiek of het maken van een afspraak in één van de praktijken van PhysioCare Nederland in RotterdamCapelle aan den IJssel of Den Haag of bel naar 010 458 57 02.