Specifieke en aspecifieke rugpijn

Specifieke en aspecifieke rugpijn

Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op en we kijken graag hoe we u kunnen helpen.

Om de klachten in de rug goed te kunnen behandelen is het zaak dat er duidelijk onderscheid wordt gemaakt in de soorten rugpijn: specifieke en aspecifieke rugpijn. Specifieke rugpijn ontstaat door ziekten. Aspecifieke rugpijn heeft een minder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Aspecifieke rugklachten ontstaan vaak door persoonlijke, werkgebonden of sportieve factoren. Denk aan stress, onverwachtse bewegingen of bijvoorbeeld sporten.

Rugpijn en nekpijn

Rugpijn of nekpijn is heel vervelend. Het kan uw dagelijkse bezigheden behoorlijk dwarszitten. Het gaat bij rugpijn om pijn die gelokaliseerd is in de rug, maar dit is een ruim begrip. Het is een verzamelnaam voor verschillende rugklachten. Vaak hebben vooral volwassenen last van een zeurende of stekende pijn in de rug. Soms zelfs met een vervelende uitstraling naar been en bil. Om de klachten in de rug goed te kunnen behandelen maken we onderscheid tussen aspecifieke lage rugpijn en rugpijn als gevolg van specifieke oorzaken.

Specifieke rugpijn

Specifieke rugpijn ontstaat door ziekten als rughernia, ontstekingen of afgegleden wervels. De oorzaak van de pijn moet verholpen worden om de rugpijn te genezen. Slechts 5% van alle rugpijn wordt veroorzaakt door specifieke oorzaken.

Aspecifieke rugpijn

Een minder duidelijk aanwijsbare oorzaak als ontsteking van de rugpijn, noemen we aspecifieke rugpijn. Het is dus een verzamelnaam voor overige aandoeningen aan de rug. Aspecifieke rugklachten ontstaan vaak door verschillende factoren. Deze factoren zijn op te delen in persoonlijke factoren (lichaamsbouw, lichaamsgewicht, stressfactoren, de algehele en lokale (spier)conditie en soms ook door menstruatie), werkgebonden factoren (fysieke activiteiten als tillen, zitten, staan, onverwachte bewegingen en lopendebandwerk) en sportieve factoren (ook sporten kan rugpijn veroorzaken. Vooral turnen is een sport waarbij de rug vaak moet buigen en overbelast wordt).

Specifieke en aspecifieke rugpijn bij PhysioCare

Rug- en nekklachten, zoals lage rugpijn (spit) of rughernia, kunnen zeer pijnlijk zijn en soms ook lastig te behandelen. Bij PhysioCare wordt u voor rug- en nekklachten behandeld door een fysiotherapeut of manueel therapeut die zich heeft gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van deze klachten. Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak in één van de praktijken van PhysioCare Nederland in RotterdamCapelle aan den IJssel of Den Haag of bel naar 010 458 57 02.